مزایا و معایب بی حسی اپیدورال
بیحسی اپیدورال یکی از انواع روشهای کاهش درد مورد استفاده در هنگام زایمان است. متخصص بیهوشی یک سوزن در قسمت پایین کمر در فضای اپیدورال وارد میکند. سپس سوزن را خارج ولی کاتتر پلاستیکی نازک روی سوزن را باقی میگذارد. بعد از آن از طریق کاتتر داروی بیحس کننده را وارد کمر میکند تا محل زایمان را بیحس کرده و درد را کاهش دهد.
شما ممکن است بیحسی اپیدورال را به عنوان بخشی از زایمانتان انتخاب کرده باشید. این غیر معمول نیست که برخی از مادران در هنگام آماده شدن برای زایمان در بیمارستان بیحسی اپیدورال را انتخاب میکنند و برخی دیگر ممکن است ترجیح دهند زایمانی بدون بیحسی و مسکن داشته باشند. این کاملاً به خودتان بستگی دارد. در این مقاله جوانب مثبت و منفی بیحسی اپیدورال توضیح داده شده است.
جوانب مثبت و منفی بیحسی اپیدورال
تصمیم به انجام بیحسی اپیدورال در نهایت، کاملا بر عهده خود شما است. پزشکتان توضیحاتی در خصوص خطرات بیحسی اپیدورال برای شما و سلامت نوزاد ارائه میدهد و همچنین در خصوص فوایدی که میتواند این روش برایتان داشته باشد توضیح میدهد. ما برای کمک به شما، یک لیست از برخی از جوانب مثبت و منفی اپیدورال را آوردهایم. بهتر است نگاهی به آن بیندازیم:
جوانب مثبت بیحسی اپیدورال
از جوانب مثبت بیحسی اپیدورال می توان به کمک به تسکین درد و کمک به مسائل زایمانی مانند موارد زیر اشاره کرد:
- شل شدن عضلات: اگر کودک شما چرخیده و برای زایمان آماده شده اما نمیتواند از کانال زایمانی عبور کند، استفاده از بیحسی اپیدورال میتواند باعث شل شدن عضلات کف لگن شده و به نوزادتان برای خروج از کانال زایمانی کمک کنند. برخی نوزادان در کانال تولد گرفتار میشوند، بی حسی اپیدورال به آنها کمک میکند تا راحتتر بچرخند و از کانال زایمانی خارج شوند.
- استراحت: اگر شما یک زایمان طولانی داشته اید و انقباضات رحمی به شما اجازه استراحت نمیدهند. بیحسی اپیدورال میتواند به شما در جهت کاهش درد کمک کرده و شما میتوانید بخوابید.
- فشار خون بالا: مادرانی که از فشار خون بالا در طول زایمان رنج می برند ، بیحسی اپیدورال می تواند به پایین آمدن فشار خون و به کاهش خطرات ناشی از عوارض آن کمک کند.
- اگر شما نیاز به انجام زایمان سزارین دارید: اگر شما در طول زایمان نیاز به انجام سزارین پیدا کنید بیحسی اپیدورال باعث میشود تا در طول جراحی نیاز به دریافت بیهوشی عمومی پیدا نکرده و در طول جراحی هوشیار باشید. در جراحی سزارین اورژانسی از بیهوشی عمومی استفاده می شود.
- کاهش اضطراب: اضطراب و استرس در طول زایمان می تواند باعث کاهش سرعت و کاهش پیشرفت زایمان شود. با استفاده از مسکنها درد و اضطراب کاهش می یابد و زایمان ممکن است سریع تر پیشرفت کند.
جوانب منفی بیحسی اپیدورال:
- بیحسی اپیدورال اگر به درستی انجام شود، به طور کلی روشی بسیار امن است. در حدود 5 تا 10 درصد از موارد، تسکین درد به اندازه کافی ایجاد نمیشود. همچنین، در موارد نادر، میزان بیحسی اپیدورال ممکن است بیش از حد بالا رفته و منجر به اختلال در تنفس شود. همچنین برخی از جنبه های منفی بیحسی اپیدورال را میتوانید ملاحظه کنید:
- عدم توانایی راه رفتن: از هنگامی که کاتتر اپیدورال وارد بدن شما میشود، دیگر نمی توانید از تخت خارج شوید. شما قادر به حرکت دادن پاهای خود و تحمل فشار روی پاهای خود نخواهید بود، بی حسی به اندازهای است که شما قادر به ایستادن نخواهید بود است. اگر شما نیاز به استفاده از سرویس بهداشتی داشته باشید، میتوانید از لگن بیمار استفاده کنید.
- بیحسی زیاد: گاهی اوقات شما خیلی بی حس شده و قادر به احساس انقباضات و یا ایجاد فشار به طور موثر نیستید. این اتفاق در حدود 38 درصد از موارد می افتد. خوشبختانه این اثر را می توان با دادن داروی دیگری از طریق کاتتر اپیدورال از بین برد. مانند داروی پتوسین برای افزایش انقباضات یا آنتی دوت داروجهت کاهش مقدار بیحسی حاصل از آن.
- فشار خون پایین: گاهی اوقات فشار خون مادر بیش از حد پایین میآید. این امر می تواند ضربان قلب کودک را کند کرده و فرایند زایمان را پیچیده کند. معمولا دادن مایعات وریدی می تواند این مسئله را کاهش دهد، اما در موارد نادر ممکن است نیاز به سزارین باشد.
- شما ممکن است قادر به دفع ادرار نباشید: بیحسی اپیدورال ممکن است مثانه شما را بی حس کرده وممکن است نیاز به دفع ادرار را احساس نکنید. در این مواقع، سوند ادراری در داخل مثانه گذاشته میشود.
- سردرد: تعداد معدودی از مادران ممکن است پس از بیحسی اپیدورال، سردرد را تجربه کنند. این سردرد می تواند شدید باشد و از چند روز تا چند هفته طول بکشد.
- تب: حتی اگر هیچ عفونتی وجود نداشته باشد، گاهی اوقات بیحسی اپیدورال می تواند منجر به تب شود. این امر منجر به شروع درمان با آنتی بیوتیک شده و نوزاد ممکن است به بخش مراقبت ویژه نوزادان جهت درمان با آنتی بیوتیک منتقل شود.
نی نی کده: مقایسه کامل بیحسی اپیدورال و زایمان طبیعی
چه زمانی نباید بیحسی اپیدورال انجام شود؟
همه مادران کاندید انجام بیحسی اپیدورال نیستند. پزشکتان اگر در معرض عوارض بیحسی اپیدورال هستید با شما صحبت کرده و گزینههای دیگری را به شما معرفی میکند. مواردی که نباید از بیحسی اپیدورال استفاده کنید شامل موارد زیر است:
- زنانی که از رقیق کنندههای خون استفاده میکنند.
- تعداد پلاکت پایین
- خونریزی حاد با فشار خون پایین
- عفونت فعال در بدن (خطر مننژیت را افزایش میدهد)
- دهانه رحم کمتر از 4 سانتی متر گشاد شده باشد (باعث کاهش سرعت زایمان میشود)
- زایمان قریب الوقوع است.
جوانب مثبت و منفی، بیحسی اپیدورال به انتخاب نوع زایمان توسط مادر بستگی دارد. به طور کلی دو نوع از زایمان وجود دارد زایمان طبیعی و زایمان با کمک. تفاوتهای این دو در زیر ذکر شده است:
زایمان طبیعی، زایمانی است که در آن مادر تمایل دارد زایمانی کاملاً بدون استفاده از داروها و مسکن داشته باشد. مادران میتوانند از تکنیک های طبیعی شامل خودآرامی، تنفس عمیق، ماساژ، و تغییر وضعیت فیزیکی بدن، جهت کاهش درد استفاده کنند.
زایمان با کمک، زایمانی است که در آن مادر تصمیم به استفاده از یک روش تسکین درد در هنگام زایمان میگیرد. شامل، بیحسی اپیدورال، و یا دیگر داروهای ضد درد به صورت داخل وریدی که درد را تسکین خواهد داد، اما به کودک آسیب نمی رساند. داروهایی که می توان برای تسکین درد استفاده شود در زیر مشخص شده است:
داروهایی که در هنگام زایمان مورد استفاده قرار میگیرند
بیحسی اپیدورال است تنها گزینه برای تسکین درد زایمان نیست. دیگر گزینه های تسکین درد شامل استفاده از داروهای مخدر که به صورت داخل وریدی در طول زایمان استفاده می شود و به آرامی قبل از شروع زایمان تزریق میشوند داروهایی مانند ستادول، دمرول، نوباین، فنتانیل، و مورفین. به غیر از جوانب مثبت و منفی بیحسی اپیدورال، این داروها نیز معایب و مزایای خود را دارند.
جوانب مثبت استفاده از داروهای مخدر
مصرف این نوع دارو احساس درد در مغز کاهش داده و اجازه می دهد که مادر تا شش ساعت در طول زایمان استراحت کند.
جوانب منفی استفاده از داروهای مخدر
درد را کاهش میدهد اما به طور کامل از بین نمیبرد و می تواند منجر به ایجاد عوارض جانبی در مادر و کودک مانند: اختلال در تنفس، تهوع و خواب آلودگی شود.
کلینیک مایو جوانب مثبت و منفی استفاده از تمام داروها در طول زایمان، از جمله بلوک نخاعی، تزریق بی حسی موضعی، بلوک پودندال و آرام بخشها را توضیح میدهد.
امکان نظر دادن در اینجا وجود ندارد