موزه عروسک های ملل؛ خانه ی تمام عروسک های جهان
موزه عروسک های ملل یک موزه غیر دولتی است که تعدادی از هنرمندان کشورمان، آرشیو وسیعی از عروسک های کشورها و فرهنگ های مختلف جهان را در کنار هم جمع آوری کرده اند. رفتن به این موزه برای کلیه کودکان و بزرگسالان آزاد است و بسیار محیط جذاب و آموزنده ای دارد. بخصوص که راهنمایان موزه، تاریخچه و توضیحات کاملی از هر یک از عروسک ها را برای شما می گویند و شما را در داخل موزه تنها نمی گذارند.
آدرس موزه عروسک های ملل:
تهران، خ میرداماد، خ نفت جنوبی، کوچه تابان ، پلاک 11 واحد یک (روی گوگل مپ)
زمان بازدید برای عموم : 11 تا 18 روزهای پنج شنبه و جمعه
مدارس و مراکز آمورشی می توانند با هماهنگی با مدیریت موزه، در روزهای شنبه تا چهارشنبه برای بازدید گروهی تشریف ببرند. شماره روابط عمومی موزه عروسک ها 09360344672 . (تلگرام موزه عروسکها)
در ادامه تعدادی عکس از این موزه را که از عروسک های کشورهای گوناگون است، همراه با توضیح هر عروسک براتون می نویسم :
عروسک غصه :
این عروسک که به عروسک غصه (worry dolls) معروفه، خیلی کوچولوئه و در انداره 3 تا 5 سانت ساخته می شه . مادرا این عروسک رو به بچه ها میدن و ازشون میخوان که غصه هاشون رو به عروسکه بگن. بعد عروسک رو میگیرن از بچه ها و میندازن تو یه کیسه و درش رو میبندن. و اعتقاد دارن که این عروسک در چند روز، غم های شما رو به باد میدهد.
عروسک کورن دال (Corn Doll):
عروسک کورن دال (corn به معنای غلات است) که از عروسک های کشورهای آمریکای جنوبی است، از خوشه گندم درست می شود (داخلش را با خوشه ها پر میکنند) و این مدل خاص که چهره ندارد، داستان زیبایی درباره اش نقل میکنند. این عروسک روزی دختر زیبایی بوده که بسیار به زیبایی خود مغرور بوده است و هر روز روی خود را در چشمه نگاه می کرده است. روزی خدایان جغدی را مامور میکنند تا به چشمه برود و با پاهایش، نقش دختر را از رودخانه بردارد تا دختر دیگر نتواند خود را ببیند و کمی از غرورش کم شود! از آن زمان به بعد، این عروسک را بدون صورت می سازند:
عروسک آب فروش :
این عروسک از روی یک شغل قدیمی درست شده که کارش فروش آب با مشک به مسافرها بوده و گاهی برای مسافرها آهنگ و شعری هم می زده و میخونده :
مجموعه ای از عروسک های اتریشی:
ماتریوشکا (عروسک های تودرتوی روسی):
ماتریوشکا تعدادی عروسک تو خالی هستند که به ترتیب داخل یکدیگر جا می گیرند. این عروسکها میخوان نشون بدن که آدم بزرگترها باید کوچکترها را در داخل خودشون جا بدن و ازشون محافظت کنند. این عروسک ها در قرن گذشته نماد و سوغات کشور روسیه هستند:
عروسک های ارمنی :
اینم تعدادی از عروسک های ارمنی که مربوط به منطقه جلفای ایران خودمون هست:
عروسک های چند نخی :
عروسک هایی مانند پینوکیو که در عکس مشاهده می کنید برای خیمه شب بازی استفاده می شوند که با چندین نخ از بالا کنترل میشوند:
عروسک های افغان :
اینم چند تا عروسک که توسط همسایه های افغان و همزبانان ما درست شده است و به موزه عروسک های ملل تقدیم شده بود:
عروسک های تاجیکی بدون چهره:
همانطور که در عکس زیر مشاهده می کنید، این عروسک های تاجیکی نیز مانند خیلی دیگر از عروسک های افغان یا حتی اروپایی، چهره ندارند . اما دانستن دلیل آن، موضوع را جذاب تر می کند. تاجیک ها معتقد بودند که کشیدن چهره برای عروسک ها، دخالت در کار خالق هستی است و این کار را گناه می دانستند:
عروسک های عثمانی (از جمله عروسک خرم سلطان):
در عکس زیر نیز یکی از شاهان عثمانی را با همسر و فرزندانش مشاهده می کنید.
عروسک های هندی :
همانطور که در عکس زیر مشاهده می کنید، عروسک وسطی لباس قرمز بر تن دارد. در فرهنگ هندی رنگ قرمز برای رنگ لباس عروس انتخاب میشود (برعکس ایران و اروپا که رنگ سفید را برای عروس استفاده میکنند) :
عروسک های ژاپنی :
عروسک های چینی :
عروسک های چینی هم افسانه های قدیمی زیبایی را همراه خود دارند. همچون این عروسک پیرمرد و پیرزن که روزی لک لکی به کنار آنها آمد و کنارشان ماند و بعد از مدتی آن لک لک تبدیل به دختری شد …
عروسک های ایرانی (عروسک های مبارک و تبارک):
عروسک های مبارک و تبارک یک جفت از عروسک های قدیمی فرهنگی ایرانی هستند که هم اکنون بصورت سیاه بازی نیز می توان آنها را در روزهای مانده به نوروز در خیابان ها مشاهده کرد:
عروسک های باران خواهی مازنی (مازندران):
این عروسک ها، عروسک های آیینی شمال ایران هستند که از قاشق چوبی درست شده اند. وقتی کشاورزان نیاز به باران داشته اند، این عروسک ها را درست می کردند و دعای باران میخواندند تا خداوند، باران به دشت و سرزمین آنها ببارد. گردی صورت عروسکها، پشت یک قاشق چوبی بزرگ است که رویش نقاشی می کشیدند و دور آن لباس می دوختند و به آن وصل می کردند:
عروسک های ساقه برنج از گیلان:
این عروسک ها هم برای افزایش برکت شالیزارها درست می شدند:
عروسک های خراسان (ساخته شده از سیب):
یکی از جالبترین عروسک های داخل موزه، عروسک های سیبی هستند که متعلق به استان خراسان بوده اند. در قدیم ، سیب را با چاقو به شکل صورت زنی در می آوردند و سپس آنرا با پارچه، به شکل عروسک در می آوردند و از سقف آویزان می کردند تا آب داخل سیب طی چند روز تبخیر شود و خشک شود. سیب هم که در روز اول شبیه زنی معمولی بود، با خشک شدن کم کم به شکل پیرزن در می آمد و در آخر آنرا میدادند بچه ها و میخوردند.
عروسک های عربی:
برای باخبر شدن از رویدادهای کودکانه، عضو کانال تلگرام یا اینستگرام نینی کده شوید.
عالی بود ممنون از اطلاع رسانی خوبتون
خیلی جالب بود.من اصلا اطلاع نداشتم که همچین موزه ای داریم.ممنون
ازجالب هم جالب تر بود تا حالا اسم همچين موزه اي رو هم.نشنيده بودم سپاس بيکران
ممنون نمیدونستم همچن موزه ای هم هست ولی به نظرم تنوع اش کم است
این موزه یه ساختمان سه طبقه است با حدود 10 اتاق ، مملو از عروسهای کشورهای گوناگون. تشریف ببرید ، حتما خوشتون میاد.
خلاقیت بسیار جذابیه خیلی قشنگن
باید خیلی جالب باشه، ممنون از اطلاع رسانی
ساعات بازدید برای عموم پنجشنبه و جمعه از 10 صبح الی 7 بعد از ظهر
بازدید گروهی (بیش از ده نفر)،مراکز آموزشی و مدارس با هماهنگی قبلی :10 صبح تا 2 بعد از ظهر
برای هماهنگی جهت بازدید گروهی
و یا شرکت در کارگاه ها آموزشی
با شماره 09360344672 تماس بگیرید.
http://www.dollsmuseum.ir/
ممنون.از معرفی این موزه .
سلام. باید خیلی جالب باشه. فقط یه سوال…آیا این موزه خصوصی هست یا دولتی؟ و اینکه مالک آن کیست؟ در مورد ساخت عروسکها و مدت زمان ساختشون هم میشه توضیح بدید.ممنون
موزه خصوصی است. جای قبلی شون را تحویل دادند و دارن عروسکها رو به خونه ی جدید می برند. به زودی در همین سایت و در کانالمون، جای جدیدشون را اعلام خواهیم کرد که از اول مهر ماه در دسترس است.
موزه ی فوق العاده ایه
حتی برای بزرگترها جای معرکه ایه
راهنمای موزه خیلی برخورد خوبی داشتن
در صورت تمایل میتونید راجع به عروسکها توضیحات کامل دریافت کنید
بخش عروسکهای تاریخی بسیار دیدنی بود
اگر مراجعه کردید و در بسته بود،پشیمون نشید.تماس بگیرید.سرایدار راهنماییتون میکنه.(واسه خودم پیش اومد،ولی خوب شد که برنگشتیم)
سلام خسته نباشیدمیشه لطفا یه تلفن ثابت برای ارتباط با موزه جهت هماهنگی برای گروه بدهید
شماره روابط عمومی موزه جهت هماهنگی ها 09360344672
من میخوام بچه هام و ببرم ولی این شماره موبایل کسی جواب گو نیست و آدرسی هم گذاشتید رفتم ولی ساختمان رو پیدا نکردم من اطلاعاتی موثق میخوام که بتونم برم
سلام
آدرس ها و تلفن درست است. حضورا چک کرده ایم. در ساعت 11 تا 18 روزهای پنج شنبه و جمعه (غیر از ایام تعطیل تقویمی مانند شهادت ها)
سلام.میشه قیمت بلیط رو بفرمایید