روزه گرفتن برای مادران شیرده
اولین سوال این است که آیا مادری که در دوران شیردهی به فرزندش است، باید روزه بگیرد؟ اکثر ادیان این اجازه را به مادران داده اند تا روزه نگیرند. زیرا شیردادن به نوزاد، ثوابی کمتر از روزه ندارد. اما بگذارید این قضیه را از منظر پزشکی بررسی کنیم.
کودک شما چند ماهه است؟
اگر کودک شما زیر 6 ماه است، بهتر است روزه نگیرید. نوزاد شما نیاز به مواد غذایی ای دارد که فقط از طریق شیر شما می تواند دریافت کند و هرگونه کوتاهی شما در تغذیه ی مناسب دوران شیردهی، می تواند روی رشد کودک تاثیر بگذارد. کودک شش ماهه با کودک یکساله فرق دارد. زیرا کودک یکساله می تواند غذاهای جامد بخورد و مواد موردنیاز خود را از سایر منابع نیز تامین کند. اما کودک زیر شش ماه فقط به شیر مادرش وابسته است.
روزه گرفتن در دوران شیردهی به کودک آسیب میزند؟
روزه گرفتن شما به کودک آسیب نمی زند. زیرا هر زنی می تواند تا 24 ساعت چیزی نخورد، بی آنکه روی تولید شیر او تاثیری داشته باشد. همچنین در شرایط نرمال، روزه گرفتن روی میزان تولید شیر شما نیز تاثیری ندارد. بدن شما باهوش تر از آن چیزی است که فکر میکنید و براحتی خود را با شرایط جدید تطبیق میدهد و میزان مصرف کالری خود را کاهش میدهد.
با این وجود اگر حس کردید روزه گرفتن روی حال طبیعی خودتان تاثیر منفی گذاشته است، بهتر است روزه ی خود را بشکنید.
آیا محتوای شیر من با روزه گرفتن عوض میشود؟
در حالت طبیعی، محتوای شیر با روزه گرفتن تغییری نمی کند. اما اگر روزه گرفتن شما منجر به از دست دادن وزن شود، نوع چربی موجود در شیر شما تغییر خواهد کرد. اما مقدارش تغییری نمی کند. البته نوع چربی در مادران مختلف و در یک مادر در دوره های مختلف می تواند فرق کند. بدن شما از چربی برای تولید شیر استفاده میکند و اگر چربی موردنیاز را در غذایی که میخورید، پیدا نکند، به سراغ چربی های ذخیره شده در بدن شما می رود.
آیا روزه گرفتن به مادر شیرده آسیب میزند؟
بررسی ها نشان می دهد که روزه گرفتن تاثیری روی ترکیبات خون در مادران شیرده ندارد. اما اگر در حین روزه دچار کم آبی شوید، ممکن است دچار سرگیجه، ضعف، بی حالی و سردرد شوید و در این شرایط باید روزه خود را با یک لیوان آب بکشنید. یک لیوان آب با کمی نمک و کمی شکر مصرف کنید و استراحت کنید. اگر پس از نیم ساعت حالتان خوب نشد، بهتر است به پزشک مراجعه کنید.
مراقبت از خود در روزهای روزه داری
- خرید و خرده کارهای روزمره که نیازمند انرژی هستند را قبل یا پس از گرفتن روزه انجام دهید.
- برنامه غذایی کاملی را برای شب ها که می توانید غذا بخورید داشته باشید.
- در طول روز به میزان کافی استراحت کنید
- به نوای بدن خود گوش دهید، هر کسی بدن خود را بهتر می شناسد.
- در صورت لزوم در موارد خاص به پزشک مراجعه کنید.
تغییرات شیر مادر و تغذیه ء مادر
- حتما برای سحر بیدار شوید و غذا بخورید.
- هنگامی که روزه نیستید، بخصوص قبل از سحر، مقدار زیادی مایعات مصرف کنید.
- تغذیه مناسب در زمان افطار را فراموش نکنید. بدن شما نیازمند انواع مواد معدنی و انرژی فراوان است.
- برخی تحقیقها نشان میدهد که میزان پتاسیوم، روی و منیزیم در شیر مادر کم می شود. برای جبران این مواد افطار خود را با مواد مغذی غنی کنید و از شام تا سحر، به خوبی از مواد گوناگون تغذیه کنید.
- شما می توانید از مکمل های ویتامینی از جمله مکمل 10 میلی گرم ویتامین دی استفاده کنید. قبل از شروع روزه در زمان سحری می توانید آنرا میل کنید.
کاهش وزن مجاز در دوران شیردهی و روزه داری
اگر وزن شما بین نیم تا یک کیلو در هفته کاهش یابد، مشکلی در تولید شیر شما ایجاد نخواهد کرد. اما اگر میزان از دست دادن وزنتان بیش از این باشد، باید با پزشک خود مشورت کنید و یا گرفتن روزه را متوقف نمایید.
نشانه های ضعف در کودک را بشناسید:
تغییرات تغذیه و دفع کودک را زیرنظر داشته باشد. این تغییرات ممکن است نشان دهد که کودک شما به اندازه کافی شیر دریافت نمی کند و باید روزه ی خود را قطع کنید:
- کم شدن میزان پوشک های خیس کودک (در نوزادان زیر 6 ماه پس از هفته اول، هر روز حداقل 6 بار باید پوشکش خیس شده باشد)
- تقاضای شیر میکند، اما پس از شیرخوردن، احساس آرامش و رضایت ندارد و خیلی زود دوباره برای شیرخوردن گریه میکند.
- کاهش وزن داشته است یا وزنش تغییری نمی کند.
- کلا ناآرام شده است.
در کانال تلگرام نی نی کده عضو شوید تا راحت تر مطالب ما به دستتان برسد.
عالی بودمن نیازبه همچین مطلبی داشتم چون پسرم سه ماهشه وروزه میگیرم